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Journal Articles Gallia - Archéologie de la France antique Year : 2001

Conclusion

Abstract

Our knowledge of ancient viticulture in France has greatly increased during the last forty years, especially during these last twenty years due to the results of rescue archaeology. We now can assume that no real viticulture existed before the foundation of Marseille by the Phocaeans. The Greeks kept an exclusive control on the wine production and trade, even if as early as the 3rd and 4th centuries BC, an indigenous vine cultivation was developed around coastal centres as Lattes and Martigues. After the Roman conquest, viticulture expanded in Languedoc, but the main development went on after the Civil Wars and after the foundation of colonies in Gallia Narbonensis where it reached its peak during the 1st and 2nd centuries AD. Vine cultivation expanded also in Aquitania during the 1st century AD and flourished until the mid-third century. We now have indications (presses, wine amphorae workshops) that wine production was carried on as soon as the 1st century in the Rhône, Loire and Seine valleys. During the last decades of the 2nd century and the 3rd century, we find indications of a crisis in Narbonensis: many wine plants were abandoned or transformed. Gaulish wine ceased to be exported in amphorae, but a wine trade using barrels could have been going on. On the other hand, the main production moved northwards: vineyards in the Mosel valley were planted during the 3rd century. During Late Antiquity, the viticulture remained in the areas where it existed before, but especially for local or regional market. And nowhere, except in the Rhineland and in Aquitania, are we able to find wineries as big as they were during the 2nd century.
Quarante ans de recherches, singulièrement accrues ces vingt dernières années du fait de l'archéologie préventive, ont bouleversé notre perception de la viticulture antique en France. Nous pouvons désormais assurer qu'il n'y a pas de véritable viticulture avant l'implantation des Phocéens à Marseille en 600 avant J.-C. Les Grecs gardent longtemps un quasi-monopole de la production du vin et de sa distribution, même si une viticulture indigène se développe dès les IVe-IIIe s. autour de certains centres côtiers tels que Lattes ou Martigues. Après la conquête romaine, la viticulture s'est implantée précocement en Languedoc, mais c'est surtout après les guerres civiles et la déduction des colonies que l'on constate un essor rapide des surfaces plantées en vignes et de la production. Les Ier et IIe s. de notre ère marquent l'apogée de la viticulture en Narbonnaise. La viticulture s'étend aussi précocement en Aquitaine à partir du Ier s. où elle connaît une période faste au IIe et au début du IIIe s. Dans le reste de la Gaule, la situation est moins bien connue, mais quelques indices (présence de pressoirs, fabrications d'amphores vinaires malgré l'omniprésence des tonneaux) montrent que la vigne se répand dans les vallées du Rhône, de la Loire et de la Seine dès le Ier s. A la fin du IIe s. en Narbonnaise et au IIIe s. ailleurs, on trouve des signes de crise et de mutations. De nombreuses exploitations vinicoles sont abandonnées ou transformées. Le vin gaulois cesse d 'être exporté en amphores, mais peut-être continue-t-il de l'être en tonneaux. Les centres de gravité de la viticulture se déplacent ; c'est alors qu'on assiste à la création du vignoble de la vallée de la Moselle. Durant l'Antiquité tardive, la culture de la vigne se maintient dans toutes les zones précédemment couvertes, mais semble le plus souvent destinée à une production de vin pour la consommation locale ou régionale. On est alors bien loin, sauf en Rhénanie et en Aquitaine, des chais imposants du IIe s.
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Jean-Pierre Brun, Fanette Laubenheimer. Conclusion. Gallia - Archéologie de la France antique, 2001, La viticulture en Gaule, 58, pp.203-219. ⟨10.3406/galia.2001.3180⟩. ⟨hal-01909408⟩
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