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Journal Articles Gallia - Archéologie de la France antique Year : 2001

Introduction

Abstract

Until now archaeologists referred to Roger Dion's book : Histoire de la vigne et du vin en France, des origines au XIXe siècle published in 1959. Using all the available documentation at that time, mainly written sources, the author proposed a pattern based on several constants : the geographical and botanical factors, the importance of water-ways, political actions, the involvement of the leading citizens, the strong attraction of the regions situated at the limit of vine cultivation and of the areas of consumption. From this point of view he suggested a history of the ancient viticulture from the Mediterranean in the pre-Roman period up to Germania in the Late Antiquity. The archaeological discoveries of these last twenty years have widely modified this pattern in filling up gaps and throwing light on extensive and soon development of the viticulture from the beginning of the Empire. Thanks to these discoveries we can have a new look on the historical patterns proposed by R. Dion and read over the different sources.
En 1959, Roger Dion publiait son ouvrage : Histoire de la vigne et du vin en France, des origines au XIXe siècle qui a servi de référence jusqu'à présent. Utilisant toute la documentation disponible à son époque, surtout les sources écrites, il proposait un modèle d'expansion de la vigne fondé sur plusieurs constantes : le poids de la géographie et de la botanique, l'atout des voies navigables, les interventions du pouvoir politique, le rôle des élites urbaines, l'attrait des régions situées à la limite de la culture de la vigne et des zones de consommation. Grâce à ces vues théoriques, il proposait une histoire de la viticulture antique partant de la Méditerranée à l'époque préromaine et aboutissant à la Germanie à la fin de l'Antiquité. Les découvertes archéologiques de ces vingt dernières années ont considérablement modifié ce schéma en comblant les lacunes et en mettant en lumière une expansion plus large et rapide de la viticulture dès le début de l'Empire. Elles nous invitent à repenser les modèles historiques proposés par R. Dion et à apporter une nouvelle lecture de l'ensemble des sources.
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Jean-Pierre Brun, Fanette Laubenheimer. Introduction. Gallia - Archéologie de la France antique, 2001, La viticulture en Gaule, 58, pp.5-11. ⟨10.3406/galia.2001.3026⟩. ⟨hal-01909392⟩
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